Demokrati

Demokrati

Demokrati handlar om att alla människor är lika värda och har samma rättigheter. I en demokrati får alla människor vara med och bestämma. I Sveriges grundlag står det att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare. Därför är riksdagen en mycket viktig del i den svenska demokratin.
Vart fjärde år är det val i sverige och då ska folket utse 349 riksdagsledamöter. De ska representera folket i sverige och se till att folkets vilja går igenom. Riksdagen fattar beslut som påverkar alla i hela samhället. Samarbetet mellan andra offentliga aktörer som Regeringen, myndigheter, kommuner, landsting och EU är väldigt stort. Riksdagens arbete präglas av dess historia, Som allmän rösträtt, övergången till enkammarsystem och furaåriga valperioder är exempel på viktiga händelser i riksdagens historia. Man beskriver demokratin som att folket, kommunerna och landstingen har all makt. Men även det finns även andra stora maktfaktorer som Marknaden, massmedierna och domstolarna. Marknaden påverkar landets ekonomi. Den har en stor effekt på landets ekonomi för att det påverkar kommunernas och landstingens skatteinkomster. Mediern är med och styr pga att de Förmedlar nyheter och de informerar folket. Domstolen är den dömande makten som utövas av fristående domstolar. Den högste företrädaren i sverige kallas för statschef. I sverige är det kungen eller en regerande drottning., Den svenska statskchefen har bara representativa funktioner. Som statschef öppnar kungen varje höst riksdagens riksmöte. Han är också ordförande i utrikesnämnden.

När började de demokratiska tankegångarna få gehör i världen? Ofta när man talar om demokratins framväxt nämns den grekiska stadsstaten Aten. För 2 450 år sedan hade Aten under en kortare period ett folkstyre som innebar att alla fria män samlades till stormöten. Inga kvinnor eller slavar fick vara med.Männen diskuterade och beslutade om viktiga saker som rörde människorna i Aten. Det kunde vara skatter, krig och fred men också vem som skulle utföra olika uppdrag.


Källa: http://www.riksdagen.se/templates/R_Page____275.aspx

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0